Overlever Ferry Zandvliet geeft een gastcollege aan HAVO/VWO

‘Omring je met positiviteit en niet met negativiteit’

Ferry Zandvliet overleefde in vrijdag 13 november 2015 een aanslag op theater Bataclan in Parijs. Die avond kwamen er 89 mensen om het leven. Ferry en zijn vrienden overleefden deze gruwelijke aanslag. Dit werd, in Nederland, meteen groot nieuws. Docent Maatschappijleer Rosa Yntema-Salverda, van het Marne college, regelde dat Ferry op dinsdag 14 december naar Bolsward kwam om zijn verhaal te vertellen aan de klassen vijf HAVO/VWO.

Ferry Zandvliet vertelt over hoe hij ontsnapte aan deze gruwelijke aanslag, hoe hij gelukkig een nooduitgang wist te vinden en al kruipend het theater kon verlaten. Hij vluchtte eerst naar een café in de buurt. Later die avond werd hij opgevangen door een liefdevol Frans gezin, deze avond zag hij het slechtste in de mens in de vorm van terroristen, maar ook de goedheid van de mens, vreemden die zich over hen ontfermden en die nu als familie voor hem zijn.

De jaren na de aanslag heeft Ferry zijn leven compleet veranderd. Toch voelt hij zich een beter mens. Hij kiest ervoor om niet te leven met boosheid, maar positief in het leven staan. Hij heeft inmiddels contact met een vader van één van de terroristen. Hij leerde begrip te hebben voor wat deze vader heeft meegemaakt. Een vader die heeft geprobeerd om zijn geradicaliseerde zoon tot inkeer te brengen. Tijdens de gastlessen vandaag gaf hij ook de leerlingen die opdracht eens na te denken over hun leven, met een roze bril op. Hoe shit het er soms ook uitziet, probeer het positieve eruit te halen, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je ervan maakt. ‘Omring je met positiviteit en niet met negativiteit’. Een mooie boodschap, waar we allemaal veel van kunnen leren.

Neem contact met ons op