Vmbo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) biedt een stevige basis voor jouw toekomst. Het vmbo kent vier niveaus: de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg. Het belangrijkste verschil is het aantal uur dat je praktijkles krijgt. De basisberoepsgerichte leerweg is het meest gericht op leren in de praktijk, de theoretische leerweg het minst.

Basis- of kader­beroeps­gerichte leerweg

Ben jij iemand die het prettig vindt om met zijn handen te werken? Dan zit je helemaal op je plek bij het vmbo BB/KB. In het eerste jaar maak je kennis met de praktijklessen van de Schoolbedrijven en ontdek je waar je goed in bent en wat bij je past. Na dit jaar maak je een gerichte keuze en weet je welke richting bij je past. Bij alle Schoolbedrijven van het Marne college staat leren op een moderne manier centraal. Per week ben je zo’n vier uren in de praktijk aan het werk. Je leert bijvoorbeeld sleutelen aan een motor, de beste manier om je huid te verzorgen of de meest gezonde én lekkere gerechten te bereiden.

Gemengde of theoretische leerweg

Bij de opleiding vmbo GL/TL krijg je een heel breed vakkenpakket aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld theorievakken zoals wiskunde en aardrijkskunde maar leert ook koken in onze schoolkeuken. In het eerste leerjaar bereid je je zo goed voor op de jaren die gaan volgen. Naast de standaard (praktijk)vakken leer je ook wat voor jou de beste manier is om te leren en hoe je een planning maakt. Je werkt tijdens de opleiding ook veel samen met je klasgenoten aan opdrachten, af en toe voer je dan opdrachten uit buiten de school.

Wat kun je met je vmbo-diploma?

Een vmbo-opleiding duurt vier jaar. Met ons vmbo-diploma kun je instromen in het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Met het diploma van de basisberoepsgerichte leerweg kun je instromen in niveau 2 en met een diploma van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg kun je instromen in niveau 3 of 4.

Lees meer over de richtingen binnen het vmbo:

Vmbo B/K
Vmbo G/T

“Zelf aan de slag en je handen uit je mouwen steken!”

Neem contact met ons op