Grenzen verleggen

Ben je een wereldburger in wording? Door je grenzen te verleggen vergroot je je wereld. We zijn er trots op dat je dit op het Marne college niet alleen op school kunt doen, maar ook in de wereld buiten de school. Hoe we dat doen? Lees en kijk snel verder.

Wereld van mogelijkheden

Het Marne college is een Global Citizen School, een European Parliament Ambassador School en tto school. Dat biedt jou onbegrensde mogelijkheden! Sinds 2013 maakt het Marne college met zo’n 70 andere scholen in Nederland, deel uit van het Global Citizen Network (voorheen Elos). Samen met de certificering sinds 2018 als European Parliament Ambassador School kun je als leerling intensief kennis maken met de wereld.

Meer informatie vind je op hun websites:

De wereld is jouw leergebied!

Internationalisering is een breed begrip op het Marne college. De basis ligt in de regio en de contacten die vanuit de regio mogelijk zijn om grenzen over te gaan via internet, social media, eTwinning en excursies. Je kunt daarnaast ook meerdere taalcertificaten halen voor Duits, Frans en Engels. Voor deze en andere taallessen heeft het Marne college ‘native speakers’, docenten die lesgeven in hun moedertaal.

Grensverleggende excursies

Een aantal voorbeelden van grensverleggende excursies die vanuit het Marne college plaatsvinden:

  • vmbo leerlingen gaan naar Praag, Parijs of de Ardennen
  • Havo 4 en vwo 4 hebben een CKV-dag in Amsterdam
  • vmbo tot en met vwo leerlingen krijgen de mogelijkheid om gezamenlijk een ski-reis naar Oostenrijk te maken
  • Vwo 4 legt een bezoek af aan de Tweede Kamer in Den Haag en/of het provinciehuis in Leeuwarden
  • tto 2 leerlingen gaan naar London waar de leerlingen in gastgezinnen verblijven
  • vwo 5 leerlingen maken een Taal- en Cultuurreis naar Parijs, Dublin of Berlijn, verblijven daar in gastgezinnen en gaan op bezoek bij een school.

Projecten die je wereld vergroten!

Natuurlijk zijn excursies een belangrijk onderdeel bij het verleggen van grenzen, maar internationale projecten zijn dat niet minder. Door mee te werken aan dit soort projecten vergroot je niet alleen je wereld maar help je ook mee om deze een beetje mooier te maken. Zo heeft het Marne college in 2016 de Orange Carpet Award gewonnen voor het bedenken van het GEO-WATER project. Nu loopt het GEO-CIRCLE project, een project voor een circulaire economie.

Meer informatie over het Geo-water project is te vinden op de speciale website: www.geo-water.eu

Op woensdag 1 februari 2017 zijn Anneke v/d Werf en Dylan Terenstra uit destijds 4 en 5 vwo van het Marne college naar Den Haag gegaan om het GEO-WATER project te pitchen. Minister Bussemaker heeft het internationale GEO-WATER project van het Marne college en IVN als ‘good example’ van sector overstijgende Erasmus+ projecten geïntroduceerd tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van Erasmus+.

Heb je ook interesse in:

Tweetalig onderwijs (tto)

Neem contact met ons op